Chroom-6

Gaat u een metalen constructie onderhouden, repareren of afbreken en vermoedt u dat er Chroom-6 houdende verf gebruikt is? Dan raden we een Chroom-6 onderzoek aan waarbij in kaart wordt gebracht of dit schadelijke metaal aanwezig is, in welke vorm het aanwezig is en hoe u de Chroom-6 veilig kunt laten verwijderen. Vraag een Chroom-6 onderzoek aan via Asbestanalyse.com en laat u adviseren door onze specialisten. We voeren onderzoek op locatie uit en laten de monsters analyseren in ons geaccrediteerde laboratorium in Breda.

Wat is chroom-6?

Chroom-6 is een verbinding die vroeger veel gebruikt werd om kleurstoffen, pigment en verf te maken. Producten op basis van Chroom-6 zijn corrosiewerend, houden hun kleur lang vast en hechten goed aan diverse ondergronden. Het is een vorm van chroom waarvan we tegenwoordig weten dat het zeer schadelijk is. Chroom-6 is op grote schaal gebruikt in de scheepsbouw, bruggen, stalen constructies, vliegtuig-, auto- en treinbouw/onderhoud.

Het inademen van Chroom-6 leidt tot het beschadigen van longcellen. Via het bloed kan Chroom-6 ook op andere delen van het lichaam voor klachten zorgen. Dit kan uiteindelijk leiden tot chronische gezondheidsklachten, zoals astma, longkanker, tumoren in de neus en bijholten en huiduitslag.

Veelvoorkomende toepassingen

Omdat Chroom-6 in veel industriële toepassingen is gebruikt en de gezondheidsrisico’s aanzienlijk zijn, is het belangrijk om zeer zorgvuldig te werk te gaan wanneer vermoed wordt dat Chroom-6 aanwezig is. Het zware metaal is alleen schadelijk wanneer het verhit wordt of er stof vrijkomt dat Chroom-6 bevat. Wees daarom vooral alert bij het schuren, slijpen of zagen van roestvrijstaal of oppervlakken met Chroom-6-houdende verf. Sinds 2006 is het gebruik van Chroom-6 verboden, iedere verflaag of coating van voor 2006 bevat mogelijk Chroom-6.

Chroom-6 herkennen

Chroom-6 is optisch niet te herkennen en is alleen vast te stellen door een monster te analyseren. Een Chroom-6 monster wordt altijd diep in de verflaag genomen en vervolgens in een laboratorium onderzocht naar sporen van Chroom-6. Hierbij wordt ook bepaald hoeveel Chroom-6 aanwezig is.

Chroom-6 onderzoek via Asbestanalyse.com

Via Asbestanalyse.com kunt u een monster laten afnemen om toepassingen op Chroom-6 te testen. Een van onze specialisten komt op locatie de verflaag testen op de aanwezigheid van Chroom-6. Een monster wordt afgenomen en naar ons laboratorium in Breda verstuurd. Hierbij werken we snel en zorgvuldig. Omdat een Chroom-6 onderzoek om gezondheidsredenen wordt uitgevoerd, willen wij geen enkel risico nemen met het vaststellen van de aanwezigheid van Chroom-6. Wij begrijpen aan de andere kant ook goed dat u uw werkzaamheden graag zo snel mogelijk hervat. We laten u dan ook geen dag te lang wachten op onze analyse.

Neem contact met ons op

Heeft u mogelijk Chroom-6 aangetroffen? Neem contact op met Asbestanalyse.com door te bellen met 076 542 95 63 of te mailen naar info@asbestanalyse.com. Wij voeren het Chroom-6 onderzoek voor u uit en adviseren u over de beste aanpak voor uw situatie.