Asbest is een verzamelnaam voor een zestal natuurlijke mineralen. Het woord komt van het Griekse woord asbestos, wat vrij vertaald onverwoestbaar betekent. De mineralen doen deze naam eer aan vanwege de isolerende, sterke en slijtvaste eigenschappen. In deze blog vertellen we wat asbest is, waar asbest vandaan komt en hoe u kunt controleren of u asbest in uw huis heeft.

Wat is asbest?

Asbest in pure vorm is een delfstof. Asbestkristallen worden gewonnen in mijnen en zijn al duizenden jaren geleden gevormd. Het gebruik van asbest is dus zeker niet alleen van deze tijd. Asbestvezels zijn verder te onderscheiden in twee hoofdgroepen, namelijk Serpentijn en Amfibool.

Serpentijn

De serpentijnvezel is te herkennen aan de touwvorminge, gekrulde vezel. Als deze vezel splijt, gebeurt dit meestal in de dwarsrichting. Een vertegenwoordiger van de serpentijnvezel is chrysotiel, ofwel wit asbest. Wit asbest komt in Nederland het meeste voor. In ongeveer 85% van de gevallen hebben we te maken met wit asbest.

Amfibool

Alle andere soorten asbest behoren tot deze groep. Bruin asbest, blauw asbest, geel asbest, grijs asbest en groen asbest zijn de overige soorten. De twee eerstgenoemde soorten asbest komen na wit asbest het meest voor. In 10% van de gevallen hebben we te maken met bruin asbest, in 5% van de gevallen is het blauw asbest. Deze asbestvezels splijten in de lengterichting en komen hierdoor doorgaans sneller los van het asbesthoudend materiaal.  Wit asbest, ofwel Chrysotiel, komt vaak voor in asbestcement.

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden?

Naast het soort asbest, kan er ook onderscheid gemaakt worden tussen hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbesthoudende materialen. Hechtgebonden asbesthoudend materiaal heeft een sterke structuur, omdat de vezels verankerd zitten in het bindmiddel. Hierdoor geeft het materiaal, mits het onbeschadigd blijft, weinig vezels af. Bij niet-hechtgebonden asbesthoudend materiaal zijn de vezels niet goed verankerd in het bindmiddel. Hierdoor komen de vezels sneller vrij. Een extra nadeel is dat niet-hechtgebonden materialen vaak een hoog asbestgehalte hebben.

Waar komt asbest vandaan?

Er zijn een paar landen waar asbest nog wordt gewonnen in asbestmijnen. Deze mijnen bevinden zich over de hele wereld, maar Rusland is de grootste exporteur. Andere landen waar asbest wordt geëxporteerd, zijn o.a.:

 

  • China
  • Brazilië
  • Canada
  • Argentinië
  • India
  • Colombia

 

Ook zijn er twee plaatsen vernoemd naar de natuurlijke mineralen van asbest, namelijk Asbest (Rusland) en Asbestos (Canada). Het Russische dorp is in het bezit van de grootste asbestlaag van Rusland. Het Canadese Asbestos is al sinds 2012 bezig met het veranderen van de naam van het dorp, omdat asbest tegenwoordig geen positief imago meer heeft. De asbestmijnen in Asbestos zijn sinds 2012 gesloten.

 

Heeft u asbestverdacht materiaal in huis?

Het zou kunnen dat u een vermoeden heeft dat er in bepaalde toepassingen in huis asbest verwerkt zou kunnen zijn. Zoals u weet kan asbest gevaarlijk  zijn, daarom is het verstandig om het asbestverdachte materiaal te laten testen. Helaas is asbest herkennen  vaak niet mogelijk zonder hulpmiddelen, daarom bieden we de volgende pakketten aan:

Asbest Analyse Pakket

Wanneer u voor het Asbest Analyse Pakket  kiest, kunt u zelf eenvoudig een monster nemen van het asbestverdachte materiaal in uw huis.

Neem de handleiding aandachtig door en volg de aanwijzingen nauwkeurig op bij het nemen van een monster met het daarvoor ontworpen pakket, en stuur deze naar ons laboratorium. Binnen 24 uur na ontvangst van uw pakket, is bij u bekend of het door genomen monstermateriaal, asbest bevat.

Asbest Monstername op Locatie

Wilt u liever direct een expert in de armen nemen? Dan kunt u kiezen voor de Asbest Monstername op Locatie . Eén van onze specialisten verzorgt op locatie, op het door u gewenste tijdstip, de monstername. Binnen 24 uur heeft u u de uitslag.

Asbestinventarisatierapport

Blijkt uit analyse dat het asbestverdachte materiaal inderdaad asbest bevat? Dan kunnen wij u adviseren over de te nemen vervolgstappen, zoals het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie. Hierbij wordt uw huis of het object onderzocht door een DIA (deskundig inventariseerder asbest), en worden monsters genomen van asbestverdachte toepassingen. Na analyse van de genomen monsters, wordt een asbestinventarisatierapport opgemaakt: in het rapport wordt o.a. aangegeven of, waar en hoeveel asbest is aangetroffen, en wordt een advies gegeven over de saneringsmethode van de gerapporteerde bronnen (indien van toepassing).