Tientallen jaren terug waren de gevaren van asbest nog niet bekend. Het materiaal werd veel gebruikt bij de bouw van huizen en installaties. Als u in een woning woont die gebouwd is voor 1993, bestaat de kans dat er asbest aanwezig is. In deze blog bespreken we wat asbest precies is, hoe u asbest kunt herkennen en wat u kunt doen als u vermoedt dat er asbest aanwezig is.

Wat is asbest?

Asbest is eigenlijk een verzamelnaam voor zes natuurlijke mineralen. De kristallen van asbest worden asbestvezels genoemd en zijn zo klein dat ze met het blote oog niet waarneembaar zijn. Daarom kan het moeilijk zijn om asbest zelf te herkennen. Hieronder gaan we dieper in op de soorten asbest, de eigenschappen, de materialen en toepassingen die asbest kunnen bevatten en de mogelijke risico’s van asbest.

Soorten asbest

Hoewel er in totaal zes soorten bestaan, worden in Nederland voornamelijk drie soorten asbest aangetroffen:

 

  • Wit asbest (85% van de gevallen)
  • Bruin asbest (10% van de gevallen)
  • Blauw asbest (5% van de gevallen)

 

Wit asbest, ook wel chrysotiel genoemd, komt het meest voor. In 85% van de gevallen hebben we te maken met deze vorm van asbest. Bruin asbest, ook wel amosiet genoemd, komt in 10% van de gevallen voor. De asbestvezels van deze soort komen doorgaans sneller los, waardoor ze zich makkelijker kunnen verspreiden. Blauw asbest, ook wel crocidoliet genoemd, wordt aangetroffen in ongeveer 5% van de gevallen. Na verwerking van asbest in toepassingen kan via analyse in het laboratorium, bekeken worden om welke soort asbest het gaat.

Eigenschappen van asbest

In veel landen is de bewerking van asbest wettelijk beperkt. De gezondheidsrisico’s zijn hier de reden voor. Toch hebben asbesthoudende materialen lang niet alleen maar negatieve eigenschappen. Asbest werd vroeger niet voor niets veel gebruikt in de bouw. Zo zijn asbesthoudende materialen over het algemeen…

 

… bestand tegen hoge temperaturen.

… Geluids- en warmte-isolerend.

… Duurzaam.

… Sterk, maar toch flexibel.

… Zeer goedkoop.

 

Heeft u mogelijk asbestverdachte materialen in uw huis? Dan zijn er meerdere manieren om dit snel en eenvoudig te testen. Met een Asbest Analyse Pakket  kunt u op een eenvoudige manier zelf een monster nemen van het materiaal. Vervolgens testen wij uw monster op de aanwezigheid van asbest. U kunt ook kiezen voor de Asbest Monstername op Locatie ; een deskundige komt dan naar uw woning om een of meerdere monsters te nemen. Deze worden direct afgegeven in een laboratorium, waardoor u doorgaans binnen 24 uur het resultaat ontvangt.

 

 Met het Asbest Analyse Pakket kunt u zelf een monster nemen van uw asbestverdachte materialen. Binnen een dag testen wij uw monster en heeft u uitsluitsel.

Wat zijn de risico’s van asbest?

Er wordt vaak gedacht dat asbest altijd schadelijk is voor de gezondheid. Zolang de asbestvezels goed verwerkt zijn in een materiaal en niet worden bewerkt (boren, zagen, snijden, afbreken etc.), is verspreiding doorgaans niet waarschijnlijk.

Het inademen van asbestvezels kan op den duur risico’s met zich meebrengen. Dit kan namelijk o.a. leiden tot long-, alvleesklier- of buikvlieskanker. Die laatste vorm kan voorkomen als u extreem veel asbestvezels inademt, bijvoorbeeld tijdens uw werk. Bij alle drie de vormen zijn de symptomen vaak niet gelijk merkbaar; gezondheidsproblemen kunnen nog wel tientallen jaren uitblijven voordat ze opgemerkt worden.

Hoe herkent u asbest?

Asbest herkennen is helaas niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Asbestvezels zijn namelijk niet met het blote oog te zien en hebben daarnaast geen geur. Anders dan asbestvezels is asbestverdacht materiaal wel eenvoudiger te herkennen. Enkele kenmerken van asbestverdachte materialen of producten:

 

  • een vezelachtige structuur;
  • gemaakt vóór 1993;
  • witte, bruine of blauwe beschadigingen;
  • slijtvast en duurzaam;
  • sterk isolerend;
  • goed bestand tegen schimmels.

 

Voorbeelden van asbestverdachte materialen zijn:

 

  • Vanwege de isolerende eigenschap van asbesthoudende materialen, werd asbest veel verwerkt in muren en plafonds. Daarnaast kunt u de schadelijke grondstoffen nog vinden in oude huishoudelijke materialen, bijvoorbeeld in broodroosters en strijkijzers. Ook in geperste, brandwerende deuren kan asbest te vinden zijn.
  • Door de sterkte en flexibiliteit van asbesthoudende materialen zijn er veel bouwmaterialen mee versterkt. U kunt bijvoorbeeld denken aan stucmateriaal, vensterbanken, gevelmateriaal en golfplaten. Zelfs uw vloerbedekking kan asbest bevatten.
  • De slijtvaste eigenschap heeft ervoor gezorgd dat asbest veel verwerkt werd in kunstof, rubber of kit. Het werd gebruikt als vulmiddel om afvoeren, schoorstenen en leidingen te dichten.

 

Met een Asbest Analyse Pakket of Asbest Monstername op Locatie kunt u eenvoudig en snel achterhalen of u werkelijk te maken heeft met asbest in uw woning.

Asbestverdacht materiaal in uw huis testen?

Met het Asbest Analyse Pakket  of de Asbest Monstername op Locatie  kunt u binnen 24 uur af zijn van de twijfels rondom asbesthoudend materiaal. Blijkt uit een van de analyses dat u asbest in uw huis heeft? Dan adviseren wij u graag over de te nemen vervolgstappen, zoals het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie. Meer weten over onze pakketten? Neem dan contact  met ons op voor meer informatie.