In oudere woningen (met een bouwjaar van voor 1993) kunnen nog verschillende asbesthoudende toepassingen gevonden worden. In deze blog vertellen we wat asbest precies is, of asbest in huis gevaarlijk is, en wat u kunt doen als u denkt asbest te hebben aangetroffen.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor zes natuurlijke mineralen. In Nederland zijn er drie soorten asbest die het meest voorkomen, namelijk: witte asbest, bruine asbest en blauwe asbest. De overige soorten die zelden in Nederland voorkomen zijn groene, grijze en gele asbest.

 

In 85% van de gevallen hebben we te maken met witte asbest, ook wel chrysotiel genoemd. Gemiddeld hebben we één op de tien keer te maken met bruine asbest, ook wel amosiet genoemd. De asbestvezels van bruin asbest komen doorgaans sneller los, waardoor ze makkelijk kunnen verspreiden. Blauw asbest, ook wel crocidoliet genoemd, wordt slechts in ongeveer 5% van de gevallen aangetroffen.

Waarom wordt asbest gebruikt?

Asbesthoudend materiaal werd vroeger vaak gebruikt bij het bouwen van huizen en verwerkt in huishoudelijke producten. Enkele eigenschappen van asbesthoudend materiaal:

 

  • Sterk isolerend;
  • Vezelachtige structuur;
  • Slijtvast;
  • Bestand tegen schimmels.

 

Het is dus niet vreemd dat asbesthoudende materialen vroeger veel werden gebruikt. Het gebruik van deze materialen is gestopt toen bleek dat asbest negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Asbest kan namelijk schadelijk zijn en leiden tot kanker in de buikvlies, alvleesklier of longen. Daarbij duurt het doorgaans tientallen jaren voordat de effecten van asbest zichtbaar worden.

 Door de isolerende eigenschappen van asbest, werd het vaak gebruikt in woningen.

 

Wat kunt u doen?
Als uw huis is gebouwd vóór of rond 1993, dan is de kans aanwezig dat zich asbesthoudende toepassingen in uw woning bevinden. Helaas is het in veel gevallen bijna onmogelijk om asbest met het blote oog te detecteren. Wel zijn er bepaalde materialen die vaak – vóór analyse uiteraard – worden aangemerkt als asbestverdacht. Voorbeelden van deze materialen zijn:

  • Isolatiemateriaal;
  • Oude huishoudelijke apparaten als broodroosters en strijkijzers;
  • Brandwerende deuren;
  • Stucmateriaal;
  • Golfplaten;
  • Kit;
  • Rubber;
  • Vensterbanken.

 

Twijfelt u of u toepassingen in huis heeft die mogelijk asbest bevatten en wilt u daar zekerheid over?  We bespreken hieronder graag met u, welke stappen u kunt nemen.

Asbest Analyse Pakket

Met het Asbest Analyse Pakket kunt u zelf op een eenvoudige manier een sample nemen en deze vervolgens opsturen naar ons laboratorium. De aanwijzingen van de online handleiding  zijn makkelijk te volgen. Binnen 24 uur na ontvangst van uw monster, ontvangt u de resultaten van het onderzochte monstermateriaal.

 Binnen 1 dag hebben wij uw asbestverdachte materiaal beoordeeld en ontvangt u de uitslag.

Asbest Monstername op Locatie

Liever niet zelf in de weer met het asbestverdachte materiaal? Dan kunt u kiezen voor een Asbest Monstername op Locatie . Eén van onze specialisten komt dan naar u toe om een monster te nemen. Uiteraard neemt de expert het monster direct mee naar het laboratorium, waar het wordt onderzocht. Binnen 24 uur krijgt u uitsluitsel.

Asbestinventarisatierapport

Heeft u een asbestanalyse gedaan en is er geen asbest aangetroffen? Dan kunnen wij u adviseren over de te nemen vervolgstappen, zoals het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie. Hierbij wordt uw woning of het object onderzocht door een DIA (deskundig inventariseerder asbest), en worden monsters genomen van asbestverdachte toepassingen. Na analyse van de genomen monsters, wordt een asbestinventarisatierapport opgemaakt: in het rapport wordt o.a. aangegeven of, waar en hoeveel asbest is aangetroffen, en wordt een advies over de saneringsmethode (indien van toepassing) van de gerapporteerde bronnen gegeven.

Uw huis testen op asbest?
Het Asbest Analyse Pakket of de Asbest Monstername op Locatie  geeft u binnen 24 uur zekerheid betreft asbesthoudend materiaal in uw huis. Meer weten over onze pakketten? Neem dan contact  met ons op voor meer informatie.