Maandelijkse Archieven: Januari 2021

  1. Waar komt asbest vandaan?

    Asbest is een verzamelnaam voor een zestal natuurlijke mineralen. Het woord komt van het Griekse woord asbestos, wat vrij vertaald onverwoestbaar betekent. De mineralen doen deze naam eer aan vanwege de isolerende, sterke en slijtvaste eigenschappen. In deze blog vertellen we wat asbest is, waar asbest vandaan komt en hoe u kunt controleren of u asbest in uw huis heeft.

    Wat is asbest?

    Asbest in pure vorm is een delfstof. Asbestkristallen worden gewonnen in mijnen en zijn al duizenden jaren geleden gevormd. Het gebruik van asbest is dus zeker niet alleen van deze tijd. Asbestvezels zijn verder te onderscheiden in twee hoofdgroepen, namelijk Serpentijn en Amfibool.

    Serpentijn

    De serpentijnvezel is te herkennen aan de touwvorminge, gekrulde vezel. Als deze vezel splijt, gebeurt dit meestal in de dwarsrichting. Een vertegenwoordiger van de serpentijnvezel is chrysotiel, ofwel wit asbest. Wit asbest

    Lees meer »
  2. Is asbest gevaarlijk?

    In oudere woningen (met een bouwjaar van voor 1993) kunnen nog verschillende asbesthoudende toepassingen gevonden worden. In deze blog vertellen we wat asbest precies is, of asbest in huis gevaarlijk is, en wat u kunt doen als u denkt asbest te hebben aangetroffen.

    Wat is asbest?

    Asbest is een verzamelnaam voor zes natuurlijke mineralen. In Nederland zijn er drie soorten asbest die het meest voorkomen, namelijk: witte asbest, bruine asbest en blauwe asbest. De overige soorten die zelden in Nederland voorkomen zijn groene, grijze en gele asbest.

     

    In 85% van de gevallen hebben we te maken met witte asbest, ook wel chrysotiel genoemd. Gemiddeld hebben we één op de tien keer te maken met bruine asbest, ook wel amosiet genoemd. De asbestvezels van bruin asbest komen doorgaans sneller los, waardoor ze makkelijk kunnen verspreiden. Blauw asbest, ook wel crocidoliet genoemd, wordt slechts in ongeveer 5% van de gevallen aangetroffen.

    Lees meer »